Stran o Runah


Mitologija
Položaj: index.html / mit_uvod.html /

Mitologija nordijskih ljudstev

Podobno kot pri ostalih narodih so imela tudi nordijska ljudstva svoje verovanje, s katerim so si pomagala razumeti svet. Ta verovanja pa imajo tudi globljo, meditativno vlogo, saj so bogovi, prabogovi, nenavadna bitja in njihova dejanja zgolj prispodoba za dejanja, ki naj bi jim ljudje sledili.

Temo sem razdelil na štiri področja.

  1. Področje "Stvarjenje sveta" na kratko opisuje kako je prišlo do tvorbe Midhgardhrja oziroma srednjega sveta, kjer bivajo ljudje.
  2. Področje "Svetovi" opisuje svetovno drevo Yggdrasil in različne svetove, ki so na njem pripeti ter povezave med njimi.
  3. Področje "Bogovi" opisuje prabogove in bogove, v katere so severnjaki verjeli in ki predstavljajo temelj njihove mitologije.
  4. Področje "Bitja" opisuje ostala pomembnejša bitja, ki so hodila po že prej omenjenih svetovih in gradila ali pa uničevala svet, ki so ga bogovi urejevali.

Kot sem že omenil, je tema "Mitologija" le prikaz nordijske mitologije, ta pa je bila ustvarjena za delovanje na večih nivojih, ne le kot "poučna zgodbica". Za razlago ezoteričnih pomenov simbolov, ki nastopajo v zgornjih področjih, si preberite temo Ezoterika.

julij, 2005