Stran o Runah


Rituali
Položaj: index.html / rit_uvod.html /

Ritualna magija

Rituali so med množico verjetno najbolj poznana oblika magije. Ritual oziroma obred je dejanje, ko Mag s pomočjo klicanja sil, duhov, bogov in idej, poskusi izvesti spremembo v njegovem svetu, bodisi notranjem ali zunanjem.

Sam Ritual je sestavljen iz večih delov:

Predpriprava
Ritual se običajno izvaja ali na posebej za to prirejenem prostoru ali pa v naravi. V vsakem primeru moramo zagotoviti, da nas med obredom ne bo nihče zmotil (prišel v sobo, v kolikor pa se Ritual dogaja v naravi pa poskušamo poskrbeti tudi za našo varnost - živali bo morda zanimalo, kaj neki počnemo). Prostor si pripravimo po lastnem okusu. Poskrbimo za oltar oziroma obredno mizico, kamor bomo odlagali predmete. Z vizualnimi elementi poskrbimo za lažjo vizualizacijo raznih sil, ki jih imamo namen uporabiti. Priporočljive so tudi slike naših patronov, slike Run, ki bodo sodelovale v dejanju,... Obredni nož, sveče, ogenj, morda kakšno posebno orodje kot so razni kamni, ogledala, kelih, steklena krogla,... naj bodo na dosegu roke. Nič ni namreč hujšega kot sredi dela ugotoviti, da smo brez esencialnega pripomočka.
Ritualno prižiganje sveč, zvonjenje
Običajno se prižgejo sveče postavljene na vse štiri strani neba, lahko tudi sveča, ki simbolizira našo duševnost. Sveče kažejo pot silam, ki smo jih povabili, hkrati pa razsvetljujejo delovno površino in prostor. Njihova simbolika je seveda globlja in odvisna od posameznika. Ponavadi se pred pričetkom Rituala devetkrat pozvoni z zvoncem ali podobnim orodjem. Devet je, kot je že večkrat omenjeno številka z ogromnim magičnim pomenom (je mnogokratnik števila tri).
Invokacija sil
K obredu pokličemo vse bogove, duhove, sile, ideje, katerih pomoč bi nam prišla prav med samim magičnim dejanjem. To storimo z ustreznimi invokacijami (primere nekaterih si lahko preberete v že napisanih Ritualih malce nižje). Ob tem jih povabimo k sodelovanju in prosimo za zaščito in pomoč.
Utemeljitev dela
Glavna stvar vsakega uspešnega Rituala je imeti pred očmi jasno sliko njegovega namena. Ritual zaradi Rituala je zapravljanje časa in energije, pa ne samo naše ampak tudi sodelujočih poklicanih sil. Tako psihodramo se gredo najstniki in nedozoreli odrasli, ki jih nikakor ne moremo šteti med resne Mage in raziskovalce ezoteričnega in okultnega.
Obred
Obred je glavni del vsakega Rituala in nima nekega ustaljenega poteka. To je del, kjer poskušamo spremeniti potek dogodkov, misli v smeri, ki smo si jo zamislili. To lahko dosežemo ali z uporabo simbolov, besed, govorov, sanj, videnj, izdelave kakšnega predmeta (o tem več pri izdelavi talismanov), predvsem pa vizualizacije in meditacije. Za uspešno delo je potrebna popolna osredotočenost. V tem delu pridejo do izraza posameznikove sposobnosti načrtovanja, domišljija,...
Pitje iz Grala
Pitje iz Grala naj bi simboliziralo pitje svete krvi in se originalno navezuje na Kristusovo kri. Sicer pa simbolično pitje iz keliha ali roga poznamo že iz prazgodovine. Tudi severnjaki so simbolično pili kri ubitih živali ali pa opojne pijače, ki naj bi jim dale moč za uničenje sovražnika ali pa videnje v prihodnost. Ta del lahko po želji izpustimo. Običajno pa se tu uporablja ali rog ali kelih napolnjen z pijačo po želji. Pijača je lahko rdeče vino, ki simbolizira kri, temno pivo, tudi mešanice raznih sokov, energijskih pijač. Skratka karkoli za kar verjamemo, da nam bo simbolično dalo moč.
Zahvala silam
Na koncu se je dobro zahvaliti vsem silam, bogovom in duhovom, ki so nam prišli v oporo pri našem delu. S tem počastimo njihovo prisotnost. Možno je tudi manjše žrtvovanje.
Zvonjenje, ugašanje sveč
Tako kot smo Ritual pričeli ga bomo tudi zaključili. Če smo na začetku pozvonili bomo sedaj tudi; če smo na začetku prižgali sveče jih bomo sedaj ugasnili.
Zaključek
V temi rečemo: "S tem je moje dejanje zaključeno!"
Poobredna sprostitev
Po opravljenem Ritualu se je potrebno sprostiti in misli preusmeriti v druge vode. To lahko naredimo z kakšno vizualizacijo, branjem knjige, gledanjem filma ali igranjem računalnika. Še posebej uspešne so razne vizualizacije, saj zahtevajo precejšen umski napor in se tako lažje "odklopimo" od misli na obred.
Priporočljivo je tudi zbrati svoje misli in občutke ob Ritualu in jih zapisati v dnevnik. Tako spomin na razne malenkosti, težave in dogodivščine ne bo pozabljen.

Med Ritualom se dogajajo pričakovane, pogosto pa tudi nam nedoumljive stvari. Tako moramo biti pripravljeni na vse. Včasih se ne bo zgodilo nič, včasih pa lahko pride do raznih aktivnosti, ki nam lahko naredijo materialno škodo. Vse te doživljaje je vredno zapisati, saj jih bomo tako lahko kasneje preučevali in se kaj novega naučili.

Nekaj primerov ritualne magije:

  1. Ljubezenski ritual
  2. Ritual za zmago
  3. Ritual za soočenje s sovražnikom
  4. Ritual za sklepanje prijateljskih vezi

Magija deluje ob pomoči simbolov, ki tvorijo kanale med našo zavestjo in podzavestjo ter tako povežejo dva različna svetova med seboj. Zaradi tega Rituali, ki jih je sestavil nekdo drug, niso nujno uspešni. Še vedno velja pravilo, da so najuspešnejši tisti Rituali, ki jih spišemo sami ob dobrem poznavanju simbolike in vseh nastopajočih elementov. Nek učitelj je dejal: "Čisti namen predstavlja 90% uspešnega Rituala!".

Zgornje Rituale lahko po mili volji uporabljate. Za morebitno delovanje ali nedelovanje, stranske učinke in ostale posledice, ki jih bodo imeli na vaše življenje ne odgovarjam. V kolikor ne veste v kaj se podajate se rajši posvetujte z menoj prek mojega e-mail naslova (rune[at]bubi[dot]si).

Pazite na lastno varnost in varnost vaše okolice! Za svoja dejanja ste odgovorni vi sami!

september, 2005