Stran o Runah


Talismani
Položaj: index.html / tal_uvod.html /

Talismanska magija

Nordijska ljudstva so poznala tri besede za talisman, amulet ali talismansko magijo. Te besede so:

  1. teinn - kos lesa, ki je preoblikovan v talismanski objekt
  2. hlutr - katerikoli objekt uporabljen za "višji" namen
  3. taufr - pomeni magijo in tudi talisman.

Mag, s tem ko vzame kos lesa in ga nabije z določenimi energijami, da temu lesu življenje in možnost, da dane energije izžareva navzven. Nordijska ljudstva so verjela, da je možno talismane tako močno nabiti z energijo, da dobijo svojo lastno osebnost (ki je pod nadzorom maga). Zato so dali tekom rituala tem predmetom tudi osebna imena. Tako lahko najdemo številna orožja, tako v mitologiji kot tudi v zgodovini, ki imajo imena.

Med obredom usmerimo energijo ene ali določene skupine Run (vsaka Runa ima specifično energijo) v predmet, ki ga mag predhodno pripravi - oblikuje, poslika in vanj vreže Rune. Pri polnitvi, ki zahteva precejšnjo koncentracijo in moč volje s strani maga, se te energije zlijejo v predmet. V njem se nato shranijo in pomagajo magu za dosego njegovih namenov.

Obstaja več različnih tipov talismanskih predmetov. Običajno gre za koščke lesa, kosti, kamenja ali kovine. V določenih situacijah pa lahko mag uporabi tudi papir ali kakšne druge, ne tako značilne predmete. Predmeti so lahko namenjeni izključno izvajanju magije ali pa tudi drugim, posvetnim, namenom. V slednjo skupino spadajo predvsem pisala, zaponke za pas, orožje, posoda, ogrlice, okrasje,...

Poleg mobilnih talismanov, ki so najbolj običajni in tudi večini ljudi poznani obstaja tudi skupina stacionarnih talismanov. Mednje spadajo recimo drevesa, zgradbe, velike skale,... Med stacionarne spadajo tudi talismani, ki jih mag postavi v svojo sobo in tisti, ki jih postavi v bližino določene osebe, na katero naj ima talisman vpliv. Tako magično orodje se nato ne premika več. Njegov učinek je prikrit, saj se oseba nanj že navadi in, ko le-ta začne delovati, ne misli več nanj. Seveda pa deluje samo v primeru, da se oseba dosti giblje okoli kraja, kjer talisman stoji.

Talismani, pa naj bodo to posvetni predmeti, orožje ali pa magične palice, so vedno lepo okrašeni. Mag pri okraševanju upošteva magijo barv, ter obliko Run in ostalih vzorcev, ki jih vrezuje nanj. Rune običajno vreže ali v zaporedju, ali pa naredi skupek Run (Bind Runes), kjer Rune med seboj poveže ali prek ene stranice ali prek podobnih potez. Tako lahko združi več Run v nekaj znakov, lahko naredi estetsko lep in zanimiv vzorec. Poleg samih Run pa lahko uporabi tudi njihove skrivne oznake (numerično zaporedje), kar naredi talisman bolj skrivnosten, ali namesto Run vreže simbole, ki te Rune predstavljajo (vreže lahko slikice ali prave simbole).

Mag mora biti preden se loti izdelave talismanskega objekta podučen ne le v Runskem izročilu ampak tudi v nordijski mitologiji, saj med samim obredom priprave orodja za pomoč prosi tudi božanstva. Poleg tega mora biti seznanjen s simboliko barv, oblike ter tudi materiala, ki ga bo uporabil. Vsak les, kamen ima svoj namen in bolj, ko se mag posveti podrobnostim večja je verjetnost, da bo ritual uspel tako, kot si sam želi. Pri samem obredu je potrebna najvišja možna koncentracija, vizualizacija in psihična moč ter stabilnost, saj se tu ne ukvarjamo z poznanimi in raziskanimi silami ampak posegamo v nam neznano področje (to velja še posebej za začetnike). Tudi tu velja da bolj ko se bomo potrudili, več kot bomo v sam obred vložili lastnega znanja, simbolike, ideologije ter bolj temeljito ko bomo obred izvedli boljši bodo rezultati. Med samim obredom lahko pojemo, recitiramo Runske pesmi ali vnaprej pripravljeno besedilo, lahko za pomoč in sodelovanje prosimo bogove. Uporabimo domišljijo in ustvarjalnost, tudi severnjaki so jo. Če se le da in če nam znanje dopušča se poslužujemo nordijske mitologije, saj je le-ta domače ognjišče za Rune. Tam bomo najlažje našli pravilne simbole, ki nam bodo pomagali.

Naj za konec še enkrat omenim, da Talismanska magija ne sme biti zgolj namenjena psihodrami (izdelavi orodja moči) ampak naj mag z njeno pomočjo raziskuje sebe in Rune.

julij, 2005