Stran o Runah


Pogosta vprašanja in odgovori
Položaj: index.html / vpr_uvod.html /

Pogosta vprašanja in odgovori

Tehnična vprašanja glede strani

 1. Kakšne so najboljše nastavitve strani?
 2. Kako se lahko premikam po straneh?
 3. Je, oziroma ali kdaj sploh bo, na strani prisotna možnost iskanja po določenih geslih?
 4. Kaj so to Živi Zaznamki?
 5. Kaj pomeni kratica RSS?

Vsebinska vprašanja glede strani

 1. Ali tudi osebno prerokujete?
 2. Ali bi mi lahko prerokovali glede določene situacije?
 3. Bi mi lahko napisali kakšen urok?
 4. Ali imajo Rune kakšno povezavo s satanizmom?
 5. Ali imajo Rune kakšno povezavo z nacističnim gibanjem?
 6. Rad bi se včlanil v kakšno organizacijo, ki se ukvarja z Runami. Mi lahko kakšno priporočite?
 7. Kje oziroma kako bi lahko prišel do seta runskih kart ali tablic?

Tehnična vprašanja glede strani

Kakšne so najboljše nastavitve strani?
Stran boste najbolj pravilno videli z Firefox 1.0.4 (lahko višjo) in IE 6.0 (lahko višjo), 1024x768, 32bit TrueColors. Stran je narejena v skladu z W3C standardi, tako da naj bi bila pravilno prikazana na vseh platformah in z vsemi možnimi nastavitvami. V kolikor pa boste naleteli na težave jih pa sporočite na naslov rune"afna"bubi"pika"si (zamenjajte "afna" z @ in "pika" z .).
Kako se lahko premikam po straneh?
Na vaši desni strani se nahaja meni, kjer so zbrane vse pomembnejše teme. S klikom na izbrano temo se odpre nova stran. Le-ta lahko vsebuje "zgolj" informacije na to temo ali pa povezave do podtem. S klikom na te podteme pridete do željene informacije. Nad naslovom teme se nahaja skupek povezav poznanih kot Položaj. Le ta prikazuje kje na strani se nahajate in kako lahko najhitreje pridete na izhodišče strnai.
Je, oziroma ali kdaj sploh bo, na strani prisotna možnost iskanja po določenih geslih?
Samo iskanje verjetno ne bo možno dokler bo stran predstavljena statično (v HTML) obliki in na trenutnem strežniku. V kolikor se bodo pojavile težnje po večji dinamičnosti strani bo prišlo do naslednje verzije, ki pa bo verjetno že vključevala možnost iskanja po določenih pojmih.
Kaj so to Živi Zaznamki?
Živi zaznamki (Live Bookmarks) je nova tehnologija, ki v brkljalnikih Firefox omogoča spremljanje RSS-jev (novic, blogov, novosti,...) kot zaznamkov (bookmarks). S tem omogoča spremljanje spreminjajočih se dogodkov - tako vsebinsko kot tudi prek naslovov. Obiskovalcu tako ni potreben ponoven obisk strani zgolj zato, da bi tam videl novosti, ampak lahko le osveži zaznamke in v kolikor je prisotna novost obišče stran.
V kolikor ima stran omogočeno funkcijo Živih Zaznamkov to opazite, če v omenjenem brkljalniku v spodnji vrstici zagledate tale znakec: . S klikom na ta znakec se vam odpre možnost, da se na zaznamke naročite, nato le še določite mesto, kamor naj se shranijo in naslednjič, ko boste želeli ugotoviti, ali se je na strani kaj spremenilo zgolj osvežite zaznamke in preverite novosti.
Kaj pomeni kratica RSS?
RSS je format zapisa dokumenta, ki označuje novice in podatke podobne novicam - recimo novosti na strani, nove objave,... Uporabljajo se predvsem na straneh različnih medijev, kjer lajšajo dostop do trenutne naslovnice, ter weblogih oziroma internetnih dnevnikih, kjer obveščajo redne bralce o novih vnosih. Na moji strani se ta tehnologija uporablja za stalne obiskovalce strani z namenom, da se predstavijo novosti, tako vsebinske kot oblikovne. Za branje RSS datotek potrebujete RSS čitalnik, ki ga lahko dobite tukaj.

Vsebinska vprašanja glede strani

Ali tudi osebno prerokujete?
Osebno prerokujem zgolj sebi in bližnjim prijateljem. S tem se ne ukvarjam poklicno ampak zgolj za lastno veselje.
Ali bi mi lahko prerokovali glede določene situacije?
Prerokovanje ni dejavnost, ki bi jo lahko izvajal na daljavo. Za učinkovito prerokovanje je potreben določen detajlen vpogled v situacijo in ne le določena dejstva, ki jih neznanec omeni po telefonu ali prek elektronske pošte. Tako da vas moram žal razočarati ampak prek elektronskih medijev ne prerokujem.
Bi mi lahko napisali kakšen urok?
Magija je, kot ste verjetno prebrali na teh strani, malce drugačna kot jo prikazujejo današnji mediji. Tako vam urok, tudi v kolikor bi vam ga napisal, verjetno ne bi kaj dosti pomagal. Poskusite ga sestaviti sami. V prihodnosti se bodo na strani verjetno pojavili primeri Ritualov, ki bodo predstavili osnovne značilnosti dela z Runami in prikazali magično življenje severnih narodov. Naj vam ta poglavja služijo za inspiracijo.
Ali imajo Rune kakšno povezavo s satanizmom?
Nordijska mitologija je obstajala daleč pred krščanskim vdorom v njen bivalni prostor, tako da kakšnih konkretnih vzporednic med njimi ne moremo vleči. Gre za povsem ločene filozofije. Treba je sicer omeniti, da so sicer določena okultistična gibanja, ki so se in se še vedno ukvarjajo tako s satanizmom kot tudi z Runami, a tu gre za umetno narejene vzporednice. Le-teh v času, ko so Rune nastajale in se razvijale, te povezave še ni bilo. Sem mnenja, da je tudi sedaj ne moremo iskati.
Ali imajo Rune kakšno povezavo z nacističnim gibanjem?
Žal je tu potrebno odgovoriti pritrdilno. Rune so se v času nacističnega gibanja v Nemčiji, še posebej pa tik pred drugo svetovno vojno in med njo, raziskovale in zlorabljale prav s strani vrhovnih mož tega gibanja. Njim se moramo po eni strani zahvaliti, da Rune niso popolnoma utonile v pozabo, hkrati pa so zaradi zlorab njihovih idej doživele popoln zaton v letih po drugi svetovni vojni. Nacisti so uporabili številne ideje, ki jih Rune predstavljajo, kot propagandni material in za lastne simbole (kljukasti križ). Vendar so jih pri tem iztrgali iz konteksta in prilagodili lastnim potrebam. S tem so jih očrnili v očeh sodobne civilizacije, ki jih še sedaj pogosto vidi kot negativen nacističen izum.
Rad bi se včlanil v kakšno organizacijo, ki se ukvarja z Runami. Mi lahko kakšno priporočite?
Sam sem se z Runami pričel ukvarjati samoiniciativno in nisem do sedaj nikoli vstopil v kakšno izmed organizacij, ki se s tem ukvarjajo. Kolikor sem do sedaj zasledil, je ena izmed boljših organizacij RuneGild, a kot sem že omenil, nimam nobenih osebnih informacij o tem.
Kje oziroma kako bi lahko prišel do seta runskih kart ali tablic?
V kolikor ste začetnik vam predlagam, da si kupite kakšnega izmed kompletov kart, ki jih sedaj dobite v številnih knjigarnah in trgovinah z ezoteričnimi predmeti. Moj komplet Runskih kart je bil kupljen v Čopovi knjigarni v Ljubljani. V trgovini Tretje Oko v Kranju, sem pa zasledil ličen, a žal tudi malce dražji komplet, ki vsebuje Runske karte, Rune vrezane na kamenčke, knjižico z navodili, vse to pa v lični leseni škatlici.

 

januar, 2008